1 Mayıs 1977’de katledilen kadınlar anıldı
1 Mayıs 1977’de katledilen kadınlar Taksim’de anılırken açıklamada, yasaklara ve baskılara karşı örgütlü mücadele vurgusu yapıldı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/ Evrensel
İstanbul- 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda hayatını kaybeden kadınlar, İstanbul’daki emek ve meslek örgütlerinden kadınlar tarafından Kazancı Yokuşu’nda anıldı. “1 Mayıs 1977 katliamında kaybettiklerimizi unutmayacağız” yazılı pankart açan kadınlar, yasaklara ve baskılara karşı örgütlü mücadele vurgusu yaptı.
Basın açıklamasına KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak da katıldı.
Taksim Kazancı Yokuşu’nda yapılan açıklamada, 1 Mayıs 1977’de katledilen Hacer İpek Saman, Hatice Altun, Jale Yeşilnil, Kadriye Duman, Leyla Altıparmak, Meral Cebren Özkol, Nazan Ünaldı, Sibel Açıkalın ve isimleri dahi açıklanmamış kadınlar tek tek anıldı. Kadınlar, “Başka bir dünya mümkün” vurgusuyla, hayatını kaybeden yoldaşlarının anılarını mücadelelerinde yaşatacaklarını söyledi.
“Meydanları bize yasaklayanlara inat buradayız”
Kadınlar açıklamada, AKP-MHP ittifakının baskıcı politikalarına ve tek adam rejimine karşı her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim’de olduklarını vurguladı. “Bize meydanları yasaklayan, çıktığımızda bizi bir güvenlik meselesi olarak gören iktidara inat buradayız” denilerek, 1 Mayıs 1977 ile bugün arasında bağ kuruldu.
“2024 kadınların en çok öldürüldüğü yıl oldu”
Açıklamada, iktidarın kadın politikaları sert biçimde eleştirildi. 2024 yılının kadınların en çok öldürüldüğü yıl olduğuna dikkat çekilerek, hemen ardından 2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesi tepkiyle karşılandı. Kadınlar, devlet eliyle “annelik” üzerinden şekillenen söylemlerin kadın emeğini görünmez kıldığını ve şiddetin yeni biçimlerini meşrulaştırdığını ifade etti.
“Kadınlar gözaltında çıplak aramaya maruz kalıyor”
Kadınlar, polis şiddetine ve gözaltındaki cinsiyet temelli hak ihlallerine de dikkat çekti. “Kadınların gözaltında ters kelepçeye, kötü muameleye, aç bırakmaya, tacize, şiddete ve çıplak aramaya zorlandığını biliyoruz” diyen kadınlar, çıplak aramanın cinsel şiddet ve işkence olduğunu vurguladı. “Bedenimizden elinizi çekin” sloganı sıkça atıldı.
“Cinsiyetçi iş bölümüne ve güvencesiz istihdama karşı mücadele ediyoruz”
Kadınlar, kapitalist sistemin kadın emeğini değersizleştirdiğini ve güvencesiz, esnek, kayıtdışı işlere yönelttiğini dile getirdi. İnsana yaraşır iş, eşit işe eşit ücret ve şiddetten arındırılmış çalışma koşulları talep edildi. Ayrıca, kreşlerin artırılması, annelik izni yerine ebeveyn izninin sağlanması ve ev içindeki cinsiyetçi iş bölümüne son verilmesi gerektiği vurgulandı.
“İstanbul Sözleşmesi’nden ve 6284 sayılı kanundan vazgeçmiyoruz”
Kadınlar, mevcut yasal hakların geri alınmasına karşı olduklarını belirterek, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun uygulanmasını talep etti. LGBTİ+ bireylerin hedef alınmasını da kınayan kadınlar, gündemdeki yasa tasarısının ayrımcılığı kurumsallaştırmaya yönelik olduğuna dikkat çekti.
“Temsil hakkımıza sahip çıkıyoruz”
Kadınlar, emek ve meslek örgütlerinde, mecliste, yerel yönetimlerde karar alma mekanizmalarına katılım taleplerini yineledi. “Yerel yönetimlerde söz almayı, gücümüzü ortaya koymayı istiyoruz” diyen kadınlar, irade gaspına karşı durduklarını ve halkın iradesine saygı gösterilmesini talep etti.
Karanfillerle anma: “Yaşasın 1 Mayıs!”
Basın açıklamasının ardından, kadınlar 1 Mayıs 1977’de katledilen yoldaşlarının anısına Kazancı Yokuşu’na karanfiller bıraktı. Eylem boyunca sık sık “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Biji Yek Gulan!”, “Jin Jiyan Azadî!”, “Kadın, Yaşam, Özgürlük!” ve “Yaşasın Kadın Dayanışması!” sloganları atıldı.
Kadınlar, açıklamalarını “İstediğimiz koşullar yerine getirilene kadar sözümüzü örgütleyecek, geçmişi bugüne taşımayı sürdüreceğiz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizim, meydanlar bizim” sözleriyle tamamladı. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et